Фортифікація борошна фолієвою кислотою – зменшення епідемії вад невральної трубки в Україні

14 березня 2021 року група депутатів Верховної Ради України зареєструвала “Проєкт закону про фортифікацію борошна” під номером № 5657.

Spina Bifida (спинномозкова кила або розщілина хребта) – важка вроджена вада розвитку, якій можна запобігти. Такі пацієнти мають унікальні потреби протягом усього життя, з народження потребують медичної опіки, відданого піклування батьків і віри суспільства у їхні можливості.

Частота Spina Bifida (SB) і смертність дітей із SB в Україні є найвищою у Європі. Світовий досвід (понад 80 країн) переконує, що кількість SB можна зменшити на понад 50% завдяки фортифікації (збагаченню) борошна фолієвою кислотою (вітаміном В9). Збагачення борошна фолієвою кислотою є ефективне і безпечне.

В Україні вже виробляється фортифіковане фолієвою кислотою (вітаміном В9) борошно, але лише на експорт.

Профілактика SB є економічно вигідною, адже витрати на фортифікацію борошна фолієвою кислотою є в 20 разів меншими від витрат на медичну опіку. Стандарти ВООЗ щодо фортифікації борошна включають фолієву кислоту (вітамін В9) і відповідають потребам українців.

Звертаємось до Вас з проханням підтримати прийняття такого важливого закону в Україні, щоб дати шанс сотням і тисячам дітей народитися без таких трагічних вад, а також щоб заощадити значні кошти, які можна спрямувати на покращення здоров’я населення. Будь ласка, завантажте, заповніть і підпишіть форму листа підтримки, проскануйте або сфотографуйте її і пришліть на нашу електронну адресу.

Більше про ініціативу профілактики вад невральної трубки в Україні: