Науково-практична конференція “Психолого-педагогічні та медичні технології супроводу дітей з особливими освітніми проблемами в умовах інклюзивного навчання”

19 вересня в актовому залі Луцької загальноосвітньої школи №20 відбулась науково-практична конференція “Психолого-педагогічні та медичні технології супроводу дітей з особливими освітніми проблемами в умовах інклюзивного навчання”. Організаторами конференції виступили: управління освіти Луцької міської ради, Волинський інститут післядипломної педагогічної освіти, факультет психології Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки та Міжнародний благодійний фонд “ОМНІ-мережа для дітей”.

На конференції були представлені унікальні матеріали що стосуються реабілітації дітей які мають прояви фетального алкогольного спектру порушень. Тетяна Віговська (заступник головного лікаря Волинського обласного спеціалізованого Будинку дитини, керівник центру ранньої медичної реабілітації дітей з органічними ураженнями ЦНС та порушеннями психіки) розповіла про клініко-діагностичні критерії вродженого алкогольного синдрому. Практичний психолог Рівненського обласного клінічного лікувально-діагностичного центру імені Віктора Поліщука Ірина Грановська розповіла про особливості поведінки дітей з ФАС (ФАСП), як наслідок впливу алкоголю на нейророзвиток. Учасники конференції переглянули відеофільм “Дитина для життя”, Створений Британською національною організацією з питань фетального алкогольного синдрому (NOFAS-UK), перекладений та люб’язно наданий фондом Ukraine Works Ltd (директор Ен Лінден).

Під час конференції

В конференції прийняли участь понад 60 учасників з різних установ міста що мають стосунок до виховання та навчання дітей, зокрема: шкільні психологи – 16 осіб, соціальні працівники – 7, вчителі молодших класів шкіл, які впроваджують інклюзивну освіту – 5, асистенти вчителів – 4, логопеди та вихователі будинку дитини та дитячих садочків. Були також 4 працівників обласного Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, представники міського управління освіти на чолі з начальником управління Зіновією Лещенко, а також викладачі та студенти-магістри факультету психології Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки.

Учасники конференції

В другій половині дня відбувся тренінг, під час якого учасники конференції вивчали використання програми інтерактивного навчання математики «MILE» у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами, а також знайомились з розвивальною програмою «GoFAR». В навчанні прийняли участь 35 слухачів. Навчальна аудиторія була оснащена 14 комп’ютерами, а тому всі учасники мали змогу навчитись, як знайти доступ до розвиваючих програм ОМНІ-мережі. За відгуками учасників тренінгу, а це були переважно вчителі молодших класів, практичні психологи та соціальні працівники з щкіл міста Луцька, які вже працюють за напрямком інклюзивна освіта, отримані знання мають велику практичну цінність і є нагальна потреба поширення цієї інформації серед педагогічних працівників шкіл, вихователів дитячих садків, а також батьків, що виховують дітей з проблемами розвитку.

Представлення програм “MILE”  і”GoFar”

Слухачі конференції щиро дякували організаторам, особливо МБФ “ОМНІ-мережа для дітей” та американським науковцям за надані матеріали для навчання і висловлювали побажання продовжувати співпрацю у напрямку допомоги дітям з особливостями розвитку.

Оновлено: 11/01/2018 — 11:14